Woon Flits

NIEUWS VOOR BEWONERS | DECEMBER 2022

01

Hoera, 25 jaar in hetzelfde huis!

Tiid hâldt gjin skoft!

Tijd vliegt, dat merken we allemaal. Soms zo snel dat je, voor je het weet, 25 jaar of langer in hetzelfde huis woont dat je van ons huurt.

Dat is best bijzonder en daarom verrasten we deze bewoners met een aardigheidje. Ook bewoners die er in de coronaperiode 25 jaar woonden, maakten we blij! Weten hoe dat eruitzag? Bekijk de video. 

'Erg leuk dat wij zo verrast werden!'

aldus één van de bewoners.

02

Energie besparen? Wij helpen

Op pad met de bespaarkeet

De energietips slingeren je om de oren. Er is veel wat je als bewoner zelf kunt doen om grip op je geld te krijgen. Ook wij doen wat we kunnen, door op pad te gaan langs bewoners in verschillende wijken.

We zijn druk bezig om alle woningen met een laag energielabel te verbeteren. Het doel is: alle woningen hebben voor 2025 minimaal energielabel C. In de tussentijd komen we ook aankomende winter in verschillende wijken langs met de Bespaarkeet.

Welkom in de Bespaarkeet

Tochtstrippen? Check. Radiatorfolie? Aanwezig. Led-lampen? Jazeker. Met deze energiebesparende materialen aan boord gingen wij in november de eerste wijk in met onze bespaarkeet. Drie dagen stonden wij klaar voor bewoners in de wijk de Wiken in Drachten. Bij tientallen huizen plaatsten we gratis nieuwe tochtstippen en radiatorfolie. 

De energiecoach was ook aanwezig. Hij voerde meerdere gesprekken met bewoners en maakte veel afspraken om anderen op een later moment op weg te helpen. Iets wat veel mensen niet weten: dit is helemaal gratis. Omrop Fryslân kwam langs tijdens de actie en maakte een korte video.

Volgende acties

De Bespaarkeet rijdt natuurlijk door. Leeuwarden en Heerenveen staan als eerstvolgende op de planning. Bewoners van de Espels en de Robinsonstraat kunnen de bespaarkeet half januari in hun straat verwachten. Maar we doen meer. Zo gaat een aannemer op pad om bij verschillende geselecteerde woningen tochtproblemen te verminderen. Zo worden ook die woningen meteen iets energiezuiniger. 

Bewoners waar de aannemer langskomt krijgen daar bericht over.

Heb je hulp of advies nodig om grip te krijgen op je energieverbruik? Maak een afspraak met een energiecoach via je gemeente.

03

Het voelt als een nieuw huis

Lagere kosten

Veel van onze huizen hebben al een goed energielabel. Wie energiezuinig woont, heeft minder kosten en meer wooncomfort.

Daarom willen we dat al onze woningen in 2025 minimaal het energielabel C hebben. En daar werken we hard aan. Tussen nu en 2025 verbeteren we daarom zoveel mogelijk woningen. Woningen met energielabel D, E, F of G krijgen dan voorrang bij het isoleren. Veel huizen isoleren levert namelijk winst op voor veel bewoners en dat is wat we graag willen.

Top 3 isolatie-winners

We vroegen wijkconsulent Leo Birkenholz wat nu eigenlijk de grootste besparing oplevert bij isolatie. Wat het beste werkt verschilt per type woning, algemeen gezien is de top 3 van Leo:

  • Beglazing, oftewel dubbel glas in huis
  • Isolatie van muren, vloer of kruipruimte
  • Voorkomen van tocht met strips, borstels, goed hang- en sluitwerk

'Het voelt als een nieuw huis'

Aan de Van Loonstraat in Leeuwarden wonen Rianne Pastoor - Faber en Andries Faber met hun vier maanden oude tweeling Sophie en Noëlle in hun nieuwe huis. Nieuw? 'Zo voelt het wel een beetje in dit huis uit de jaren dertig', vertelt Rianne. 'Het hele huis heeft sinds kortdubbel glas. Er kwam vocht en kou binnen via de muren, een van de redenen van schimmel. Gelukkig is dit met het isoleren opgelost en daardoor werkt het dubbele glas nu heel goed. Ook boven hebben we dubbel glas, dus ook daar zijn we de vochtproblemen kwijt. En niet onbelangrijk: we verbruiken minder energie!' 

'In de kruipruimte zijn isolatiekorrels gespoten. Daardoor heb ik geen koude voeten meer en kunnen onze meiden gerust over de vloer kruipen. Het is fijn dat het nu zo prettig en gezond woont in ons huis. Dat was met de komst van een tweeling heel belangrijk voor ons. En wat natuurlijk ook fijn is, is dat we minder geld aan de energierekening kwijt zijn.'

‘Geen koude voeten meer én minder energie verbruiken’

Goed ventileren blijft belangrijk

Bij Rianne en Andries kwam van alles bij elkaar met het isoleren. Rianne: 'Onze douche en toilet en de verbinding naar de keuken zijn nu volledig geïsoleerd. Ook hebben we een ventilatiesysteem gekregen dat we vanuit de keuken bedienen. Zo kan het vocht in de keuken en douche goed en snel weg. Eigenlijk heeft ons huis sinds het eind van de zomer een nieuwe achterkant.'

Wijkconsulent Leo Birkenholz : 'Als we gaan isoleren, kijken we ook breder. Met dubbel glas behalen we de meeste winst in fijner wonen en een lager energieverbruik. Maar dat werkt pas écht goed als we de tochtpunten ook aanpakken. En dat doen we dan ook.'

Tocht verhelpen

Binnenkort gaat een aannemer bij verschillende woningen tochtproblemen verhelpen. Zo worden ook die woningen meteen iets energiezuiniger. 

04

Isoleren moet sneller en dat gaan we doen!

Lagere woonlasten: dat wil iedereen, maar hoe dan?

Misschien het je ’t gelezen: landelijk heeft de overheid aangegeven dat woningcorporaties moeten zorgen dat hun woningen minimaal label D hebben in 2028. Dat klinkt al goed, maar is het genoeg?

'Deze tijd vraagt om actie. Alle prijsstijgingen, in het bijzonder de hogere energietarieven, treffen onze bewoners enorm.' geeft Sigrid Hoekstra aan, directeur-bestuurder van WoonFriesland. 'Daarom zetten we alles op alles om in een sneller tempo hun woningen duurzamer te maken. Ons doel is dat alle woningen in 2025 minimaal energielabel C hebben. Zo helpen we meer bewoners om energie te besparen, waardoor de woonlasten lager worden.'

Wat we gaan doen

Van isolatie van gevel en vloer tot ledverlichting en HR++-glas: per type woning nemen we verschillende maatregelen. Denk aan zuinige cv-ketels, mechanische ventilatie of zuinige collectieve stookinstallaties en aan het waterzijdig inregelen van de cv’s (bespaart gas). En niet te vergeten: zonnepanelen op de huizen waar dat mogelijk is.

Verder en anders kijken naar verduurzamen

Naast isoleren doen we meer. Met verschillende partners zijn we op zoek naar nieuwe ideeën om op energie te besparen. Zodra de ideeën uitgewerkt zijn, testen we die in nagebouwde jaren-70-woningen die ook echt bewoond worden. En als blijkt dat het nieuwe idee inderdaad goed werkt en energie bespaart, plaatsen we dat in onze woningen. 


Eén hiervan is de ‘Cube’, een batterijsysteem dat wind- en zonne-energie opslaat en terug levert. Deze worden binnenkort geplaatst in 8 flatgebouwen, in Leeuwarden en in Drachten. Nieuw is ook de ‘Borg’; een langdurige, duurzame energieopslag onder de grond. Ook plaatsen we binnenkort bij een aantal woningen de ‘Flatmate’. Dat is een douchewarmtewisselaar die helpt om tot 40% te besparen op je energieverbruik tijdens het douchen. Ook met de ‘HeatCycle’ bespaar je kosten. Het is een systeem dat de warmte van warm water terugwint en opnieuw gebruikt.

En het mes snijdt natuurlijk aan twee kanten: met verduurzaming verbruik je niet alleen minder energie, maar helpen we met elkaar ook het klimaat. Lees meer: betaalbare innovaties maken sociale huurwoningen Friesland energiezuinig

Tussen 2018 en 2021 groeide het percentage woningen met label A van 22% naar 38%. In 2021 lag het percentage woningen met minimaal label C al op 86%. En we blijven bouwen; allemaal goed geïsoleerde, aardgasvrije woningen.

05

Fijne feestdagen

Fijne feestdagen

Wij wensen je alvast fijne feestdagen en een gezond en gelukkig 2023!


Lees voor