Woon Flits

NIEUWS VOOR BEWONERS | OKTOBER 2022

01

De sleutel van.... Ankie en Ellie uit Heerenveen

Voor 3e keer buren

De voormalige buurmeisjes Ankie Meijer en Ellie Idzenga komen elkaar telkens weer tegen. Ze woonden naast elkaar aan de Luitzen Wagenaarstraat en vlak bij elkaar aan de Badweg in Heerenveen.

Onlangs kregen ze allebei een appartement aan de Heerenveense Kempenaerssingel. Daardoor wonen ze voor de 3e keer in dezelfde straat. Ellie woont er nu 4 weken; Ankie en haar man Klaas over een paar dagen ook.

Toeval zou je denken. Maar wanneer we de dames spreken, vertellen ze dat ze zich nu eenmaal het meeste thuis voelen in de omgeving waar ze zijn opgegroeid. Ankie was 8 jaar toen de 3 maanden oude Ellie bij haar in de straat kwam wonen. Ankie heeft zelfs op Ellie en haar broer en zus gepast. Omgekeerd herinnert Ellie zich nog Ankies korte broek en hoge hakken: ‘Ze kwam in haar hotpants en blokhakken bij ons oppassen.’

Een heerlijke plek

De oud-buurvrouwen mijmeren over vroeger en vertellen over de speeltuin, de buren en het veldje. ‘We speelden cowboytje op het veldje aan het einde van de straat. Bij het springtouw draaiden de ouders het touw en de kinderen sprongen. Het was een heerlijke plek om op te groeien,’ vertelt Ellie. Ankies man Klaas is ook opgegroeid aan de Luitzen Wagenaarstraat. Daarna hebben ze samen in Oudehaske gewoond. Ellie heeft nog in Westbroek en Nieuwehorne gewoond, maar voor beide dames bleek Heerenveen toch pas echt thuis te zijn.

De Badweg

Toen Ellie aan de Badweg ging wonen, bleek dat Ankie en Klaas daar al woonden. Zo kwamen Ellie en Ankie elkaar geregeld in de buurt tegen. Toen er 5 gerenoveerde appartementen aan de Kempenaerssingel werden opgeleverd, was ze er snel bij. Ze kan eigenlijk nog steeds niet geloven dat ze het appartement heeft gekregen. Ellie: ‘Ik vind het gewoon geweldig en voel me ook meteen thuis.’

'Fijn om zo op te groeien'

Van verhuizen naar thuiskomen

Voor Ankie was het niet direct een logische stap, maar haar nieuwsgierigheid won. Samen met Klaas ging ze het appartement bezichtigen. Dat was een goed idee, vertelt Ankie. ’Want wanneer je hier de hal in komt, voelt het als thuiskomen.’ Als kers op de taart troffen ze ook Ellie weer. Daarna was het contact gauw gelegd. Ankie is enthousiast en kan niet wachten tot ze gaan verhuizen: ‘Als er wat is, bellen we even bij elkaar aan en dan help je elkaar. Heel handig dat het zo gaat.’

We maken nog wat foto’s en dan ontmoeten de honden elkaar ook voor het eerst. Ze waren net zo enthousiast als hun bazinnen om elkaar te zien.

Wanneer we afscheid nemen, praten de buurvrouwen nog even door over vroeger en wat ze allemaal beleefd hebben. Voorlopig zijn beide dames uit-verhuisd, zo vertellen ze. ‘Hier blijven we voorlopig!’

02

Goed voorbereid de winter in

Ben je klaar voor de winter?

De winter betekent eerder donker en koudere temperaturen. Knus, maar ook een hoger energieverbruik. Met de huidige energieprijzen zit niemand daarop te wachten.

Benieuwd hoe een fijne sfeer in huis creëren misschien nog nét wat makkelijker wordt tijdens de koude wintermaanden?

Energie besparen: hoe dan?

De overheid treft verschillende maatregelen om jou te ondersteunen bij de betaling van de hoge energieprijzen. Ook wij willen jou helpen. Daarom geven we tips om jouw energieverbruik zo laag mogelijk te krijgen. Misschien heb je er al een aantal toegepast. Goed bezig!

Heb je moeite om je rekeningen te betalen? Neem contact met ons op en vraag naar je wijkconsulent. En heb je de tips gemist of ben je benieuwd wat je nog meer kunt doen? Neem een kijkje op onze website.

Kijk naar je stookkosten 

Betaal je stookkosten via ons? Naast je energieverbruik te verlagen, is het verstandig om je voorschot te verhogen. Dit om te voorkomen dat je aan het eind van het jaar een groot geldbedrag moet bijbetalen. In MijnWoonFriesland kun je zien wat je op dit moment betaalt. Stuur een mailtje naar teamSSK@woonfriesland.nl voor meer informatie over het verhogen van jouw voorschot. Onze collega’s helpen je graag verder. 

Mogelijkheid energietoeslag 

Met een laag inkomen heb je misschien recht op de energietoeslag. Deze toeslag vraag je aan bij jouw gemeente. Dit kan via de website, telefonisch of via een formulier dat je aanvraagt bij de receptie van de gemeente. Het kan per gemeente verschillen wat je inkomen maximaal mag zijn. Ontvang je een uitkering? Dan krijg je de toeslag automatisch. Neem voor meer informatie over de toeslag contact op met jouw gemeente of kijk op de website van de Rijksoverheid of datgeldtvoormij.nl.

03

Verschillende generaties in 1 woongebouw

Als je buren 40 jaar ouder zijn

In een seniorenwooncomplex verwacht je eigenlijk alleen oudere senioren: in ‘Nieuw Sonnenborgh’ in Leeuwarden loopt het leeftijdsverschil tussen bewoners op tot bijna 40 jaar.

Terwijl de ene bewoner nog werkt, is de ander al met pensioen. Wat betekent het als je buren bijna 40 jaar ouder zijn dan jij? Voel je dan een drempel of is het juist leuk?  

Elkaar ontmoeten rond de barbecue 

Onbekend maakt onbemind, vinden Sitie Keizer en Hammy Heeringa. Zij wonen allebei in Nieuw Sonnenborgh. Om buren van verschillende generaties bij elkaar te brengen, zochten ze wijkconsulent Nynke Hartman op.

'Grote leeftijdsverschillen in één gebouw: hoe ontmoet je elkaar?'
'Samen eten en gezellig kletsen!'

‘Waarom gaan we niet samen barbecueën?’ vroeg Sitie. Nynke vond dat een goed idee. Vooral omdat er geen bewonerscommissie meer is en er daardoor tot nu toe weinig is georganiseerd.

‘Als wijkconsulent proberen we bij te dragen aan de sociale leefbaarheid en onderling contact. Veel bewoners zijn eenzaam dus is het hoog tijd voor leuke dingen en positieve aandacht.’ 

Samen met Sitie en Hammy is wijkconsulent Nynke langs alle bewoners gegaan om ze persoonlijk uit te nodigen. En dat werkte: de opkomst was groot!

‘Ik woon hier prettig en heb hier een heel leuk hoekje. En dan nu direct al een barbecue, het kan niet beter. Een leuke manier om mijn buren te leren kennen’, aldus Henk Braak. Hij woont hier pas kort en het bevalt hem prima.

'Wij gaan nog meer activiteiten organiseren'

Een mooi initiatief 

De bewoners sjoelen nu wekelijks en gaan iedere maandag naar gymnastiek. Maar Hammy en Sitie willen nog meer activiteiten organiseren. ‘We denken aan activiteiten, zoals bingo en happy hour. En iets rond de kerstdagen. En op oudejaarsavond willen we iets regelen om de alleenstaanden samen te laten komen’, vertelt Hammy. 

Wil jij je buren beter leren kennen of zelf een activiteit organiseren? Vraag je buren of de wijkconsulent naar activiteiten en mogelijkheden in het gebouw.

Geef hier
   jouw mening

Waarover wil jij meer lezen?